Verslag van de Vriendendag 2017

Met heel veel plezier kunnen we terugkijken op de vriendendag van De Vriendenkring van Fr. Jesudoss. Bijna 50 vrienden troffen elkaar in de Lantaarn, het parochiezaaltje achter de pastorie in Vlijmen. Het zaaltje was aangekleed in de sfeer van India met Indiase kleedjes op de tafels, versieringen en een publicatiewand met prachtige foto’s over de omgeving en achtergrond van waar father Jesudoss woont en werkt.

Na een hartelijk welkom door de voorzitter, Piet de Jong, werden we ook door father Jesudoss met een videoboodschap welkom geheten. Dit maakte indruk. Maar nog meer indruk maakte even later, het rechtstreekse skypegesprek met hem. Op het grote videoscherm kwam hij direct vanuit India in beeld en in gesprek met de vrienden. Met een brede lach, zoals we dat van hem kennen, wanneer hij vrienden herkent en heel bewogen wanneer hij spreekt over zijn leven en werk daar. We horen hem weer zeggen ‘Het komt goed ..’ en wij hebben daar alle vertrouwen in.

Want het gaat goed met hem, met zijn gezondheid, zijn werk en met zijn inzet voor de studenten daar. Hij vertelt dat de eerste studenten zijn afgestudeerd en dat zij zich gaan inzetten voor anderen. Zo moet de hulp die de studenten krijgen, zich uitspreiden als een olievlek. Naast de hulp voor de studenten is fr. Jesudoss ook dankbaar voor de ondersteuning die, vanuit een warm hart, ook gegeven is voor oa. noodhulp bij de overstroming, naaimachines en computers.

Fr. Joe

Ook father Joe, pastoor in Schijndel, heeft een boeiend verhaal over het leven in India. Hij legt uit dat het verschil daar tussen arm en rijk enorm is. Op het platteland leven de mensen vaak in grote armoede, beschikken niet over schoon drinkwater, sanitair of medische zorg. De kindersterfte is hoog. Kindermishandeling, kindermisbruik en kinderarbeid is heel gewoon. Er is een wet dat kinderen tussen de 6 en 14 jaar naar school toe moeten. Toch gaan veel kinderen niet. Er is geen geld, geen school, of de kinderen moeten werken.

Goed onderwijs en een vakopleiding biedt kinderen de kans op een betere toekomst, een kans op een baan om de armoede te ontstijgen. Daarom is de inzet door fr. Jesudoss voor de studenten zo belangrijk.

Mevr. Tineke Van Schijndel

Tineke van Schijndel is verbonden aan de stichting Solidair met India. Deze stichting, verbonden aan de Norbertijnen van Berne, ondersteunt concrete ontwikkelingsprojecten op het gebied van educatie, gezondheidszorg en sociale voorzieningen, ongeacht klasse of religie. Middels foto’s werden een aantal van deze projecten in beeld gebracht.

Met dank aan alle vrijwilligers die aan deze dag meegeholpen hebben (met hapjes, bloemen, technische ondersteuning) werd het officiële gedeelte van de middag afgesloten. Daarna werd er nog gezellig nagekaart met een hapje en een drankje.