reis Hanneke en Piet 2017 deel I

HET VERBLIJF IN BANGALORE EN OMGEVING VAN 2 TOT 7 FEBRUARI 2017.

Aankomst
Op 1 februari vertrokken we met Emirates Airlines om 14.30 uur voor een reis van 6 uur en 45 minuten naar Dubai International Airport. Na een wachttijd van drie uur vlogen we door naar Bengaluru ( Bangalore) Airport. Reisduur 3 uur en 40 minuten. Het was nagenoeg een vlekkeloze vlucht. We verbaasden ons erover dat wij om middennacht twintig minuten boven de stad Dubai hebben getaxied voor we mochten landen. Over geluidsoverlast gesproken.
Omdat fr. Jesudoss gevraagd was om een twee en een half uur durende plechtigheid te leiden waarin zes vrouwelijke artsen de eeuwige gelofte tot religieus zouden afleggen, werden wij, conform afspraak, opgewacht door fr. Mariyan en chauffeur Alex. Fr. Mariyan ontmoetten we al in 2015 in Nederland, dus het was na anderhalf jaar een fijn weerzien. Slechts acht en veertig km scheidden ons van het vliegveld naar het St. John`s Medical College Hospital (National Academy of Health Science). Deze afstand deed ons kennismaken met de eerste file van ruim twee uur. In het St. Johns kregen we een goede accommodatie aangeboden. Onze gastheer was Manoger R. Wij genoten van een prima verzorging. Deze ontvangst was voor fr. Jesudoss aanleiding om op te merken dat in India nog nooit een pastoor was omgekomen van de honger.

Bangalore

Bangalore, gelegen in de provincie Karnataka, ligt op circa duizend meter boven de zeespiegel. De stad heeft een doorsnee van tachtig kilometer en groeit zeer snel met naar schatting 4% per jaar. Bangalore heeft begin 2017 ongeveer 11,8 miljoen inwoners. Het is een moderne, welvarende stad met veel flats in aanbouw. Een zeer groot aantal mensen is werkzaam in de High Tech. Bangalore wordt ook wel Silicon Valley genoemd, gezien de grote software industrie. Je treft er veel fabrieken aan die medische apparatuur ontwikkelen, zoals Philips. Ook de auto-industrie floreert. Een andere tak van sport zijn de grote callcenters, die vooral voor de Amerikaanse markt werken. Mogelijk wordt president Trump `s morgens vanuit India gewekt ( India First ). Echter zo’n grote stad als Bangalore heeft geen ondergrondse metro, omdat de stad op rotsen is gebouwd. Wel is een bovengrondse metro in aanbouw. Op zijn zachts gezegd: het verkeer in het centrum van de stad is wat stroperiger.

St. John`s Medical College Hospital (National Academy of Health Science).

In 1963 is door de Katholieke Bisschop Conferentie het St. John`s Medical College opgericht met als doel personeel op te leiden voor gezondheidszorg onder de allerarmsten. Bangalore was toen nog een middelgrote stad. Er werd 140 hectare grond aangekocht dat tegen het centrum aan lag. In dit nieuwe gedeelte legde men een weg doorheen, 30 hectare kon worden gebruikt om woonruimte te realiseren voor artsen, verpleegkundigen etc. Op de overige 110 hectare grote perceel is het huidige St. John`s National Academy of Health Sciences ontstaan. De academie bestaat uit vijf units namelijk: St John`s Medical College, St. John`s Medical College Hospital, St. John`s College of Nursing, St. John`s Research Institute en St. John`s Institute of Hospital Administration en Allied Health Sciences. De gebouwen zijn over het complex verspreid, zodat uitbreiding van accommodaties mogelijk is. Het beddenbestand van 1.460 wordt momenteel uitgebreid met 720 bedden. Een aantal bestaande kamers moet worden gerenoveerd, zodat na realisering van de uitbreiding 2.000 verpleegbedden beschikbaar zijn verdeeld over 52 afdelingen.
De dagelijkse leiding is in handen van vier directeuren. De algemeen directeur is fr. dr. Paul. Fr. Jesudoss is de Associate Director Finance en krijgt daarvoor een vergoeding van € 120,– per maand !!. Fr. Jesudoss is verantwoordelijk voor de financiën van de gehele organisatie en met de algemeen directeur verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, realisering en beheer van de gebouwen en de benodigde faciliteiten van het geheel.
Dagelijks bezoeken circa 3.000 patiënten de polikliniek. Er zijn ruim 600 specialisten en coassistenten in dienst met meer dan 3.000 ondersteunend personeel. Het College of Nursing en Medical College telt circa 2.000 studenten, te verdelen over een opleiding tot arts ( zowel mannelijke of vrouwelijke studenten ), verplegend personeel ( vrouwelijk ) en medisch administratief personeel ( mannelijk en vrouwelijk ). Momenteel worden er jaarlijks 150 studenten voor de artsenopleiding toegelaten. Met de regering zijn gedetailleerde afspraken gemaakt hoe de selectie van toelating tot de opleidingen moet plaats vinden. Ook is met de regering afgesproken dat afgestudeerde artsen twee jaar gaan werken is dorpjes waar nauwelijks of geen medische voorzieningen zijn.
Op 2 en 3 februari was fr. Mariyan onze gastheer. We kregen een uitgebreide rondleiding op het complex en bezochten onder andere de ruimtes van de poliklinieken. Ondanks de grote hoeveelheid mensen was het er heel stil en rustig. De patiënten met begeleiders keken allemaal naar de geplaatste tv`s.

Met fr. Mariyan bezochten we het bekende Cubbon Park. Gezien de warmte hebben we de grote rots met daarop een Tempel niet beklommen, maar ons rustig met de tram laten rondrijden. Toen we wegreden ontdekten we dat de “winkels waren gesloten”.

Fr. Jesudoss heeft ons zijn privéruimte getoond. Tot onze verrassing zagen we de 1,50 meter grote wandelstok op een prominente plaats staan. Deze stok is in 2015 door Ton de Gouw aangeboden en door Ties Kuijs geschikt gemaakt voor transport. Ook bekeken we het kantoor van fr. Jesudoss. Daar maakten we kennis met zijn twee secretarissen.

Mysore

Op ons verzoek hebben we op 5 februari met fr. Jesudoss Mysore bezocht. Omdat fr. Jesudoss beloofd had om 18 uur voor te gaan in een viering in Bangalore vertrokken we om 8.30 uur. We maakten tijdens deze tocht, maar ook tijdens onze rondreis, gebruik van de auto van fr. Jesudoss die hij, op initiatief van Hanneke, in 2013 van zes personen en vijf organisaties heeft gekregen. De Tempel van de Stier vereerden we met een bezoek. Daarbij moest natuurlijk de eerste kokosnootmelk worden gedronken. Het hoogtepunt van de tocht was het bezoek aan het immense paleis van de vroegere Maharadja. Het paleis is een van de meest barokke bouwwerken ter wereld en geeft aan hoe ongelofelijk rijk de Maharadja`s waren. Het pronkstuk is een gouden stoel, waarin de Maharadja tijdens een bepaald festival op een olifant door de stad reed. Grote indruk maakten ook de afbeeldingen op de muren van jaarlijkse processies en bijzondere gebeurtenissen waarbij de Maharadja was betrokken. Helaas is er geen beeldmateriaal van het interieur van het paleis. Fotograferen is binnen verboden en ansichtkaarten zijn niet te koop. Tijdens onze terugtocht was er een grote stilte omdat fr. Jesudoss zijn preek moest voorbereiden die moest gaan over de betekenis “van zout voor de mens”. We waren om 17.55 uur bij de betreffende kerk!!!!
Conform planning zijn we op 8 februari begonnen aan onze rondreis door zuidzuidoost en zuidzuidwest van Tamil Nadu respectievelijk Kerala. Daarover meer in de volgende reisverslagen.

Hanneke en Piet.